Tuesday, December 21, 2021

Kivikerrosten suhteellinen ajoitus

Kivikerrosten suhteellinen ajoitus



Lainaus: Peppe, D. Tämän sivun teksti on tulostettavissa ja sitä voidaan käyttää palveluehtojemme mukaisesti. Eri ammoniittilajit asuivat eri aikoina mesozoisessa, joten fossiilisen lajin tunnistaminen voi auttaa kaventamaan kiven muodostumisajankohtaa. Alemman nuolenpään sijainti osoittaa fossiilin ensimmäistä esiintymistä ja ylempi nuolenpää osoittaa sen viimeisen esiintymisen - milloin se kuoli sukupuuttoon. Tuffikerroksista löytyvät maasälpäkiteet sisältävät epästabiilia kaliumisotooppia, jota voidaan käyttää tähän päivämäärämenetelmään. Luvun sisältö: Geologinen aika - 1, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus.





Periaate 1: Sedimentit kerrostuvat vaakasuoraan kerrokseen



Tämä kaavio esittää valikoiman kalliokerroksia tai stratigrafisia pylväitä Koobi Foran geologisesta muodostumasta Turkana-järven itärannalla Keniassa. Tämä alue on sedimenttikiven harju, josta tutkijat ovat löytäneet enemmän kuin kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, fossiileja, sekä ihmisen että muiden hominiinien, koska Nämä fossiilit auttavat ihmisen evoluution tieteellisessä tutkimuksessa. Turkanajärvellä on geologinen historia, joka suosi fossiilien säilyttämistä. Tiedemiehet ehdottavat, että järvi sellaisena kuin se näyttää tänään, on vain ollut kalliokerrosten suhteellinen ajoitus menneiltä vuosilta.


Nykyinen ympäristö Turkanajärven ympärillä on erittäin kuiva. Alue on kuitenkin ajan mittaan kokenut monia muutoksia. Alueen ilmasto oli jälleen kostea, mikä saattoi olla suotuisa varhaisten ihmisten ja hominiinien kukoistamiseen siellä. Kaikki järvet, joet ja purot kuljettavat sedimenttiä, kuten maaperää, hiekkaa, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, ja vulkaaninen aine. Tämä sedimentti laskeutuu lopulta järviuomien tai kerrostumien pohjalle jokien suulle tulvaviuhkassa.


Tämä materiaalin laskeuman ja eroosion prosessi sekä järvien pinnan nousu ja lasku ympäristön muutosten vuoksi lisäsi hitaasti kerroksia Turkanan altaalta löydettyyn geologiseen aineistoon. Ajan myötä sedimentti jähmettyi kiveksi. Sedimenttiin haudattiin muinaisten ihmisten, hominiinien esi-isiemme ja muiden eläinlajien luut, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, ja lopulta kivettyneet ja säilyneet kivissä.


Koobi Fora -muodostelmassa, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, bändit kalliokerrosten suhteellinen ajoitus sedimenttikiviä ovat välissä tuffakerrokset, jotka ovat merkki ajasta, jolloin tektoninen ja vulkaaninen toiminta hallitsi maisemaa.


Tyypillisesti tulivuorista sylkevä tuhka, hohkakivi ja muut materiaalit joko putoavat suoraan takaisin maahan tai ne kulkeutuvat ilmavirtojen tai jokien ja purojen mukana. Tämä vulkaaninen aine laskeutuu lopulta ja tiivistyy ajan myötä erityiseksi sedimenttikiveksi, jota kutsutaan tuffiksi. Tektonisella aktiivisuudella on ollut muitakin vaikutuksia Koobi Fora -alueen tutkimukseen. Plioseenin geologisen aikakauden aikana 5. Tämä mahdollisti eroosiovoimien paljastamaan kiven, joka oli haudattu kauan sitten.


Nämä prosessit paljastivat myös näihin kivikerroksiin haudatut fossiilit. Vulkaanisen kiven kerrokset ovat erittäin tärkeitä Turkanan altaan historian rekonstruoinnissa, koska niiden avulla tutkijat voivat laskea alueelta löydettyjen hominiinifossiilien iän.


Tuffissa oleva vulkaaninen materiaali soveltuu hyvin radiometriseen päivämäärään, jossa käytetään tiettyjen epävakaiden isotooppien tunnettuja hajoamisnopeuksia määrittääkseen kyseisen isotoopin sisältävän kiven iän. Tuffikerroksissa olevat maasälpäkiteet sisältävät epästabiilia kaliumisotooppia, joka voi kalliokerrosten suhteellinen ajoitus tälle treffimenetelmälle.


Arkeologian alalla käytetään usein hiili-isotooppeja, jotka ovat paljon yleisempiä, mutta paleontologian alalla käytetään usein kalium-argon-ajanmääritystekniikkaa, koska sillä voidaan päivämäärää paljon vanhempaa kiviainesta. Ajan myötä kivistä 40 K:n päässä oleva epästabiili kalium-isotooppi hajoaa stabiiliksi argonin isotoopiksi 40 Ar. Hajoamisesta muodostuneen stabiilin argon-isotoopin suhde epävakaisiin kalium-isotooppeihin kertoo tutkijoille, kun tuffikerros jäähtyi ja jähmettyi kiveksi.


Tietäen tuffin päivämäärät tiedemiehet voivat sitten arvioida fossiilien päivämäärän. Tietyn kerroksen yläpuolella olevien fossiilien katsotaan olevan tätä kerrosta nuorempia, ja alla olevien fossiilien katsotaan olevan vanhempia superpositiolain, stratigrafian keskeisen tieteellisen periaatteen, mukaisesti. Fossiilien ajoittaminen myötävaikuttaa evoluution historian selkeämpään aikajanaan. Vanhemmat treffimenetelmät olivat subjektiivisempia, usein koulutettu hypoteesi, joka perustui saatavilla olevaan näyttöön.


Turkanan alueen fossiilit voidaan kuitenkin ajoittaa tarkemmin, koska ne löytyvät sedimenttikivestä datakelpoisten tuffikerrosten välistä. Vaikka tuffin radiometrinen ajoitus on tieteellisesti pätevä, vaikeuksia on edelleen.


Oppimisen laajentaminen Turkanan altaalta löydetyt fossiilit tukevat ihmisen evoluutioteoriaa ja teoriaa siitä, että ihmiset ovat syntyneet kalliokerrosten suhteellinen ajoitus Afrikka ennen muuttoa muihin paikkoihin. Harkitse alueelta löydettyjen fossiilien ikää ja eri lajeja. Rakenna evoluutioteoriatietosi perusteella argumentti, joka selittää nämä yhteydet. Tutki stratigrafista pylväskaaviota. Millainen suhde näyttää olevan olemassa fossiilien ja kivikerrosten likimääräisen iän ja niiden syvyyden välillä maassa??


Geologian superpositiolain mukaan vanhempia fossiileja ja kiviä löytyy alemmista kerroksista kuin nuorempia fossiileja ja kivikerroksia. Tektoninen aktiivisuus jätti jotkin maa-alueet kohoamaan ja eroosiovoimia järvestä, läheisistä joista ja muista rapautuneista paljastuneista kivilajeista, jopa vanhemmista kivikerroksista, paljastumina maisemassa. Tämä helpotti fossiilien löytämistä tutkijoille. Tuffikerrosten vulkaaninen materiaali mahdollistaa myös tarkemman päivämäärän saamisen fossiileille.


Kalium-argon-ajanjakso on paleontologiassa yleisesti käytetty isotooppisen ajoituksen muoto. Tutkijat käyttävät kaliumin ja argonin isotooppien tunnettuja luonnollisia hajoamisnopeuksia löytääkseen kivien päivämäärän. Radioaktiivinen isotooppi muuttuu ajan myötä vakaammaksi isotoopiksi, joka tässä tapauksessa hajoaa kaliumista argoniksi.


Jos tutkijat löytävät kaliumin ja argonin suhteen, se kertoo heille, kuinka kauan kivet ovat olleet olemassa ja kuinka kauan isotoopit ovat hajonneet. Ymmärtämällä näiden kivien päivämäärät tiedemiehet voivat päätellä lähellä olevien fossiilien iän. Mitä vaikeuksia paleontologeilla ja arkeologeilla voi olla, kun he yrittävät löytää ja päivämäärää fossiileja??


On paljon kalliokerrosten suhteellinen ajoitus vastauksia, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus. Yksi vastaus, joka perustuu tutkijoiden kohtaamaan yleiseen ongelmaan, on, että fossiilit ovat usein kivien sisällä tai samanvärisiä, joten ne sulautuvat ympäristöönsä. Joskus vain pieni osa fossiilista näkyy. Ne voidaan myös haudata. Näiden takia kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, Kenttämiehistön on tutkittava huolellisesti ympäristöään löytääkseen mahdollisia fossiileja.


Fossiilit voivat myös olla hauraita kalliokerrosten suhteellinen ajoitus löytyy pieninä palasina. Arkeologien on käytettävä taitojaan ja kärsivällisyyttään kootakseen pieniä palasia takaisin yhteen, kuten palapelin. Vaikka fossiilien ajoitus on nyt tieteellisesti tarkempaa, se vaatii silti taitoa ja kokemusta, sillä tutkijoiden on tehtävä perusteltuja arvauksia, jotka perustuvat kaikkiin todisteisiin ja fossiileja ympäröivien kerrosten ajoitukseen.


Kaaviossa selitetään, että jokaiselle fossiilille on annettu erityinen nimi, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus kuten KNM-ER Miksi tällainen ainutlaatuinen fossiilinimi on tärkeä?


Koska jokainen nimi on ainutlaatuinen tunniste, tämä auttaa tutkijoita pitämään kirjaa siitä, missä ja missä järjestyksessä fossiileja löydetään. Tämä auttaa paleontologeja ylläpitämään tarkkoja tietoja ja kokoamaan yhteen tarinan ihmiskunnan historiasta.


Tässä esimerkissä etuliite "KNM-ER" kertoo meille tämän fossiilin suhteellisen sijainnin; tämä tarkoittaa Kenian kansallismuseota – East Rudolf, entisestä kalliokerrosten suhteellinen ajoitus Turkana-järvestä. Mukana olevat numerot ovat kronologisia, mikä tarkoittaa, että tässä esimerkissä fossiilimme on 1. alueelta löydetty fossiili. alue, jossa kaksi tai useampi tektoninen levy liikkuu poispäin toisistaan.


Kutsutaan myös laajennusrajaksi. sarja murtumia ja muita tektonisen toiminnan paikkoja, jotka ulottuvat Lounais-Aasiasta Afrikan sarviin. hominid-perheen heimo kalliokerrosten suhteellinen ajoitus kädelliset, jotka erottuvat pystyasennosta, kahdella jalasta, suuresta kallon kapasiteetista ja erikoistyökalujen käytöstä. Ihminen on ainoa elävä hominiini. lausunto tai ehdotus, joka selittää tiettyjä tosiseikkoja koskevia kysymyksiä.


Hypoteesi testataan sen määrittämiseksi, pitääkö se paikkansa. atomi, jonka ytimessä on epätasapainoinen määrä neutroneja, mikä antaa sille erilaisen atomipainon kuin saman alkuaineen muilla atomeilla. menetelmä materiaalien, kuten kivien, ajoittamiseen, joka vertaa atomin luonnollisesti esiintyvän isotoopin määrää ja sen hajoamisnopeuksia. Kutsutaan myös radioaktiiviseksi päivämääräksi.


atomi, jonka ytimen isotoopissa on epätasapainoinen määrä neutroneja, joka ei ole radioaktiivinen tai hajoaa luonnollisesti. tektonisten levyjen liike, joka johtaa geologiseen toimintaan, kuten tulivuorenpurkauksiin ja maanjäristyksiin. massiivinen kiinteä kivilaatta, joka koostuu maan litosfäärikuoresta ja ylävaipasta, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus.


Kutsutaan myös litosfäärilevyksi. atomi, jonka ytimen isotoopissa on epätasapainoinen määrä neutroneja, joka on radioaktiivinen tai hajoaa emittoimalla hiukkasia ytimestään. Kutsutaan myös radionuklideiksi. Ääni, piirrokset, valokuvat ja videot mainitaan mediasisällön alla, lukuun ottamatta mainoskuvia, jotka yleensä linkittävät toiselle mediatekstiä sisältävälle sivulle.


Median oikeuksien haltija on henkilö tai ryhmä, jolle on myönnetty maininta. Sean P. O'Connor, BioBlitzin koulutuskonsultti Elizabeth Wolzak, National Geographic Society. Jill Wertheim, National Geographic Society. Craig Feibel Meave Leakey. Lisätietoja käyttäjien käyttöoikeuksista on käyttöehdoissamme. Jos sinulla on kysyttävää siitä, miten voit lainata mitä tahansa verkkosivustollamme projektissasi tai luokkaesittelyssäsi, ota yhteyttä opettajaasi.


He tietävät parhaiten haluamasi muodon. Kun otat heihin yhteyttä, tarvitset sivun otsikon, URL-osoitteen ja päivämäärän, jolloin käytit resurssia. Jos mediasisältö on ladattavissa, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, latauspainike ilmestyy median katseluohjelman kulmaan. Jos painiketta ei näy, et voi ladata tai tallentaa mediaa, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus. Tämän sivun teksti on tulostettavissa ja sitä voidaan käyttää palveluehtojemme mukaisesti.


Kaikki tämän sivun interaktiiviset toiminnot voidaan toistaa vain, kun vierailet verkkosivuillamme. Et voi ladata interaktiivisia tiedostoja. Kivikierto on prosessien verkko, joka hahmottelee, kuinka kukin kolmesta suuresta kivilajista - magma-, metamorfinen ja sedimenttinen - muodostuu ja hajoaa lämmön ja paineen eri sovellusten perusteella ajan kuluessa.


Esimerkiksi sedimenttikiviliuskeesta tulee liuskekiveä, kun siihen lisätään lämpöä ja painetta. Mitä enemmän lämpöä ja painetta lisäät, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus, mitä pidemmälle kivi metamorfoi, kunnes se muuttuu gneissiksi, kalliokerrosten suhteellinen ajoitus.


Jos sitä kuumennetaan edelleen, kivi sulaa kokonaan ja muuttuu magmaiseksi kiveksi. Auta oppilaitasi oppimaan kiven kiertokulkua tämän aineistokokoelman avulla.


Fossiiliaineisto auttaa paleontologeja, arkeologeja ja geologeja sijoittamaan tärkeät tapahtumat ja lajit sopivalle geologiselle aikakaudelle. Se perustuu superpositiolakiin, joka sanoo, että häiriintymättömissä kivijonoissa pohjakerrokset ovat vanhempia kuin yläkerrokset.





Yhdistyneiden arabiemiirikuntien treffisivusto



Kun magma koskettaa olemassa olevia kiviä, se voi paistaa viereisen kiven lämmöllään tai muuttaa kemiallisesti lähellä olevia kiviä kulkeutuessaan nesteitä magmasta. Näiden merkkien katsominen kertoo, että magma on nuorempi kuin kivi, jonka se muutti. Tämän New Jersey Palisadesista peräisin olevan kiven purppuraiset alueet ovat kosketusmuodonmuutosalueita.


Verrattuna ympäröivään kallioon ne ovat murenevampia, koska ne altistuvat voimakkaalle astelämpölle. Nyt kun sinulla on nämä suhteelliset päivämääräperiaatteet mielessäsi, voitko selvittää järjestyksen, jossa nämä kiviyksiköt muodostuivat? Vastaa tähän kysymykseen kommenteissa! Meribiologia. Sähkötekniikka. Tietokone Tiede. Lääketiede. Kirjoittamisen opetusohjelmat. Esittävät taiteet. Kuvataide. Opiskelijaelämä. Ammatillinen koulutus. Standardoidut testit. Verkko-oppiminen. Yhteiskuntatieteet. Oikeustieteelliset opinnot.


Valtiotiede. Kuinka geologit tulkitsevat alueen geologista historiaa? Lue lisää Owlcationista. Ajan myötä sedimentti jähmettyi kiveksi. Muinaisten ihmisten, hominiinien esi-isiemme ja muiden eläinlajien luut haudattiin sedimenttiin, ja lopulta ne kivettyivät ja säilyivät kivissä.


Koobi Fora -muodostelmassa sedimenttikiven nauhat ovat välissä tuffikerroksia, merkki ajoista, jolloin tektoninen ja vulkaaninen toiminta hallitsi maisemaa. Tyypillisesti tulivuorista sylkevä tuhka, hohkakivi ja muut materiaalit joko putoavat suoraan takaisin maahan tai ne kulkeutuvat ilmavirtojen tai jokien ja purojen mukana. Tämä vulkaaninen aine laskeutuu lopulta ja tiivistyy ajan myötä erityiseksi sedimenttikiveksi, jota kutsutaan tuffiksi.


Tektonisella aktiivisuudella on ollut muitakin vaikutuksia Koobi Fora -alueen tutkimukseen. Plioseenin geologisen aikakauden aikana 5. Tämä mahdollisti eroosiovoimien paljastamaan kiven, joka oli haudattu kauan sitten. Nämä prosessit paljastivat myös näihin kivikerroksiin haudatut fossiilit. Vulkaanisen kiven kerrokset ovat erittäin tärkeitä Turkanan altaan historian rekonstruoinnissa, koska niiden avulla tutkijat voivat laskea alueelta löydettyjen hominiinifossiilien iän.


Tuffissa oleva vulkaaninen materiaali soveltuu hyvin radiometriseen päivämäärään, jossa käytetään tiettyjen epävakaiden isotooppien tunnettuja hajoamisnopeuksia määrittääkseen kyseisen isotoopin sisältävän kiven iän. Tuffikerroksista löytyvät maasälpäkiteet sisältävät epästabiilia kaliumisotooppia, jota voidaan käyttää tähän päivämäärämenetelmään. Arkeologian alalla käytetään usein hiili-isotooppeja, jotka ovat paljon yleisempiä, mutta paleontologian alalla käytetään usein kalium-argon-ajanmääritystekniikkaa, koska sillä voidaan päivämäärää paljon vanhempaa kiviainesta.


Ajan myötä kivistä 40 K:n päässä oleva epästabiili kalium-isotooppi hajoaa stabiiliksi argonin isotoopiksi 40 Ar. Hajoamisesta muodostuneen stabiilin argon-isotoopin suhde epävakaisiin kalium-isotooppeihin kertoo tutkijoille, kun tuffikerros jäähtyi ja jähmettyi kiveksi.


Tietäen tuffin päivämäärät tiedemiehet voivat sitten arvioida fossiilien päivämäärän. Tietyn kerroksen yläpuolella olevien fossiilien katsotaan olevan tätä kerrosta nuorempia, ja alla olevien fossiilien katsotaan olevan vanhempia superpositiolain, stratigrafian keskeisen tieteellisen periaatteen, mukaisesti. Fossiilien ajoittaminen myötävaikuttaa evoluution historian selkeämpään aikajanaan.


Vanhemmat treffimenetelmät olivat subjektiivisempia, usein koulutettu hypoteesi, joka perustui saatavilla olevaan näyttöön. Turkanan alueen fossiilit voidaan kuitenkin ajoittaa tarkemmin, koska ne löytyvät sedimenttikivestä datakelpoisten tuffikerrosten välistä. Vaikka tuffin radiometrinen ajoitus on tieteellisesti pätevä, vaikeuksia on edelleen. Oppimisen laajentaminen Turkanan altaalta löydetyt fossiilit tukevat ihmisen evoluutioteoriaa ja teoriaa, jonka mukaan ihmiset ovat syntyneet Afrikasta ennen muuttoa muihin paikkoihin.


Harkitse alueelta löydettyjen fossiilien ikää ja eri lajeja. Rakenna evoluutioteoriatietosi perusteella argumentti, joka selittää nämä yhteydet. Tutki stratigrafista pylväskaaviota. Millainen suhde näyttää olevan olemassa fossiilien ja kivikerrosten likimääräisen iän ja niiden syvyyden välillä maassa?? Geologian superpositiolain mukaan vanhempia fossiileja ja kiviä löytyy alemmista kerroksista kuin nuorempia fossiileja ja kivikerroksia.


Tektoninen aktiivisuus jätti jotkin maa-alueet kohoamaan ja eroosiovoimat järvestä, läheisistä joista ja muista rapautuvista paljastuneista kiviaineksista, jopa vanhemmista kivikerroksista, näkyvinä maiseman paljastumaina. Tämä helpotti fossiilien löytämistä tutkijoille. Tuffikerrosten vulkaaninen materiaali mahdollistaa myös tarkemman päivämäärän saamisen fossiileille. Kalium-argon-ajanjakso on paleontologiassa yleisesti käytetty isotooppisen ajoituksen muoto.


Tutkijat käyttävät kaliumin ja argonin isotooppien tunnettuja luonnollisia hajoamisnopeuksia löytääkseen kivien päivämäärän. Radioaktiivinen isotooppi muuttuu ajan myötä vakaammaksi isotoopiksi, joka tässä tapauksessa hajoaa kaliumista argoniksi. Jos tutkijat löytävät kaliumin ja argonin suhteen, se kertoo heille, kuinka kauan kivet ovat olleet olemassa ja kuinka kauan isotoopit ovat hajonneet.


Ymmärtämällä näiden kivien päivämäärät tiedemiehet voivat päätellä lähellä olevien fossiilien iän. Mitä vaikeuksia paleontologeilla ja arkeologeilla voi olla, kun he yrittävät löytää ja päivämäärää fossiileja?? Mahdollisia vastauksia on monia. Yksi vastaus, joka perustuu tutkijoiden kohtaamaan yleiseen ongelmaan, on, että fossiilit ovat usein kivien sisällä tai samanvärisiä, joten ne sulautuvat ympäristöönsä. Joskus vain pieni osa fossiilista näkyy.


Ne voidaan myös haudata. Näiden ominaisuuksien vuoksi kenttätyöntekijöiden on tutkittava huolellisesti ympäristöään löytääkseen mahdollisia fossiileja.


Fossiilit voivat myös olla hauraita tai löytyä pieninä paloina. Arkeologien on käytettävä taitojaan ja kärsivällisyyttään kootakseen pieniä palasia takaisin yhteen, kuten palapelin. Vaikka fossiilien ajoitus on nyt tieteellisesti tarkempaa, se vaatii silti taitoa ja kokemusta, sillä tutkijoiden on tehtävä perusteltuja arvauksia, jotka perustuvat kaikkiin todisteisiin ja fossiileja ympäröivien kerrosten ajoitukseen.


Kaavio selittää, että jokaiselle fossiilille annetaan erityinen nimi, kuten KNM-ER Miksi tällainen ainutlaatuinen fossiilinimi on tärkeä? Koska jokainen nimi on ainutlaatuinen tunniste, tämä auttaa tutkijoita pitämään kirjaa siitä, missä ja missä järjestyksessä fossiileja löydetään.


Tämä auttaa paleontologeja ylläpitämään tarkkoja tietoja ja kokoamaan yhteen tarinan ihmiskunnan historiasta. Tässä esimerkissä etuliite "KNM-ER" kertoo meille tämän fossiilin suhteellisen sijainnin; tämä tarkoittaa Kenian kansallismuseota – East Rudolf, Turkanajärven entisestä nimestä. Mukana olevat numerot ovat kronologisia, mikä tarkoittaa, että tässä esimerkissä fossiilimme on 1. alueelta löydetty fossiili.


alue, jossa kaksi tai useampi tektoninen levy liikkuu poispäin toisistaan. Kutsutaan myös laajennusrajaksi. sarja murtumia ja muita tektonisen toiminnan paikkoja, jotka ulottuvat Lounais-Aasiasta Afrikan sarviin.


kädellisten hominid-perheen heimo, joka erottuu pystyasennosta, kaksijalkaisesta liikkeestä, suuresta kallon kapasiteetista ja erikoistyökalujen käytöstä. Ihminen on ainoa elävä hominiini. lausunto tai ehdotus, joka selittää tiettyjä tosiseikkoja koskevia kysymyksiä. Hypoteesi testataan sen määrittämiseksi, pitääkö se paikkansa. atomi, jonka ytimessä on epätasapainoinen määrä neutroneja, mikä antaa sille erilaisen atomipainon kuin saman alkuaineen muilla atomeilla.


menetelmä materiaalien, kuten kivien, ajoittamiseen, joka vertaa atomin luonnollisesti esiintyvän isotoopin määrää ja sen hajoamisnopeuksia. Kutsutaan myös radioaktiiviseksi päivämääräksi. atomi, jonka ytimen isotoopissa on epätasapainoinen määrä neutroneja, joka ei ole radioaktiivinen tai hajoaa luonnollisesti. tektonisten levyjen liike, joka johtaa geologiseen toimintaan, kuten tulivuorenpurkauksiin ja maanjäristyksiin.


Geologit käyttävät kourallista yksinkertaisia ​​periaatteita suhteellisessa iässä; kaksi tärkeintä näistä ovat superpositioperiaatteet ja poikkileikkaussuhteet. Kolmas keskeinen periaate - faunaalinen peräkkäisyys - tarkastellaan luvussa 3. Aivan kuten uniformitarismi on geologian keskeinen taustalla oleva oletus, tieteen perustavanlaatuisin periaate on superpositio, jonka tanskalainen anatomi Nicholas Steno kehitti 1600-luvulla.


Nicholas Stenon muotokuva julkinen; Wikimedia Commons. Superpositioperiaate on yksinkertainen, intuitiivinen, ja se on suhteellisen iän määrittämisen perusta. Siinä todetaan, että muiden kivien alapuolella sijaitsevat kivet ovat vanhempia kuin yllä olevat kivet. Alla olevassa kuvassa näkyy sarja devonin ikäisiä ~ Ma -kiviä, jotka paljastuvat upeassa vesiputouksessa Taughannock Falls State Parkissa New Yorkin keskustassa.


Vesiputouksen pohjan lähellä olevat kivet laskeutuivat ensin ja yläpuolella olevat kivet ovat sen jälkeen nuorempia ja nuorempia. Taughannock Falls lähellä Trumansburgia, New York, kuvaa superposition periaatetta. Kuva: Jonathan R.


Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Attribution-ShareAlike 4 -lisenssillä. Superpositiota ei havaita vain kivissä, vaan myös jokapäiväisessä elämässämme. Harkitse roskia keittiössäsi. Pohjassa oleva roska heitettiin ulos aikaisemmin kuin sen yläpuolella oleva roska; pohjalla oleva roska on siksi vanhempi ja todennäköisesti haisevampi! Tai ajattele pinoa vanhoja aikakauslehtiä tai sanomalehtiä, jotka saattavat olla kotonasi tai autotallissasi: kasan alaosassa olevissa sanomalehdissä on todennäköisesti päivämäärät, jotka ovat vanhempia kuin pinon yläosassa olevissa sanomalehdissä.


Alla oleva valokuva on otettu Volcanon kansallispuistossa Havaijin suurella saarella. Käytä superpositiota määrittääksesi, kumpi on vanhempi: tie vai laavavirta? Mistä tiedät? Valokuva Volcanon kansallispuistosta, Big Island of Havaijista.


Poikkileikkaussuhteiden periaate edellyttää, että kallioyksikön tai muun geologisen ominaisuuden, kuten toisen kallioyksikön tai -kohteen leikkaaman vaurion, on oltava vanhempi kuin se kiviyksikkö tai piirre, joka leikkaa. Kuvittele leikkaavasi leipää kokonaisesta leivästä. Poikkileikkaussuhteiden vuoksi leikkaus, joka erottaa viipaleen muusta leivästä, on nuorempi kuin itse leipä, jonka täytyi olla olemassa ennen kuin se voitiin leikata.


Kun geologit tutkivat kiviä kentällä, geologit havaitsevat yleensä piirteitä, kuten vulkaanisia tunkeutumisia tai vikoja, jotka leikkaavat muiden kivien läpi. Koska nämä ominaisuudet tekevät leikkaamisen, tiedämme, että ne ovat nuorempia kuin kivet, joihin ne leikataan. Katso alla olevat valokuvat, joissa näkyy tien reuna Hollisterissa, Kaliforniassa.


Näet, että reunakiveys on sivussa: alapuoli ei ole linjassa yläosan kanssa. Kuten käy ilmi, kuuluisa San Andreas -vika kulkee reunakiven alapuolella tässä paikassa, mikä on aiheuttanut reunakiven rikkoutumisen ja siirtymisen. Tiedämme, että jalkakäytävä oli alun perin suora, kun se rakennettiin ensimmäisen kerran. Vika katkaisi reunakiven ja on siten nuorempi kuin reunakiveys itse.


Kalifornian Hollisterissa sijaitseva reunakiveys, jota kompensoi San Andreasin vika. Alla oleva sarjakuva näyttää kuvitteellisen sarjan kiviä ja geologisia tapahtumia, jotka on merkitty A-I.

No comments:

Post a Comment